Mali festival velikog potencijala – PROGRAM drugog SEF festivala

Mali festival velikog potencijala – PROGRAM drugog SEF festivala

Ekipa Studentskog etnografskog filmskog festivala i ove je godine pripremila zanimljiv program za sve ljubitelje filma, a posebice one zainteresirane za vizualnu antropologiju i etnografski film. Festival započinje u petak, 22. svibnja, u 15h, u studentskom klubu Božo Lerotić. Nakon službenog otvorenja možete uživati u zanimljivom predavanju Senke Božić Vrbančić o snimanju filma o malom restoranu Kupica u Zagrebu koji funkcionira kao društveni klub u kojem se okupljaju marginalizirani, zaboravljeni, alkoholičari, gradski usamljenici, kao i slučajni prolaznici. Predavačica, koja je gostovala i na prošlogodišnjem SEF festival s predavanjem “Transkulturalizam I montaža”, kroz svoje osobno iskustvo će problematizirati mogućnosti dokumentaristike i etnografske reprezentacije.

Nakon predavanja slijede prezentacije koje će posebno biti zanimljive studentima etnologije i antropologije – SEF festival ugošćuje dva studentska etno časopisa, „Kazivač“ iz Zagreba te „Anthropost“ iz Beograda. Oba časopisa imaju otvorene pozive za radove bilo koje tematike, a iz područja etnologije i antropologije, stoga preporučamo svima koji sramežljivo čuvaju svoje tekstove da poslušaju entuzijastične kolege i možda se inspiriraju na prijavu radova! Predstavnici Kluba studenata etnologije i kulturne antropologije iz Zagreba predstavit će i novo izdanje Kluba (nekadašnji Klub studenata etnologije „Domaći“) i trenutne kao i buduće projekte. U te se projekte ubrajaju sada i terensko istraživanje, časopis Kazivač, te fotosekcija, čije će članice predstaviti sebe i dosadašnje projekte kroz izložbu radova koju ćete imati priliku pogledati za vrijeme trajanja festivala.

Prvi SEF festival rezultirao je i zanimljivom inicijativnom koja će za vrijeme trajanja drugog izdanja festivala imati svoj prvi službeni sastanak – radi se o BALKANTRO mreži. Cilj ove mreže jest okupiti sve članove zainteresirane za umrežavanje u području vizualne antropplogije, kako bi definirali viziju, ciljeve i radne zadatke radi uspostavljanja aktivne zajednice mladih vizualnih antropologa i njenog što boljeg daljnjeg funkcioniranja. Stoga, pozivamo sve zainteresirane da se pridruže prvom službenom sastanku, u Studentskom klubu, 22. svibnja, s početkom u 17.30! Nakon sastanka, bit će predstavljeni filmovi nastali na radionici etnografskog filma „Zadar kroz kadar“, koja je započela 12. svibnja, a trajat će sve do 21.5. Prvi dan završava projekcijama filmova u Kapetanskom parku, s početkom u 21h, i to filmovima Gastro Nomads (UK), Holding hands (BIH), Haraka Baraka (UK), Špaliček rodin (Njemačka), Afluentes (Portugal), Et levende liv (Norveška).

Drugi dan festivala započinje predstavljanjem Filmskog ureda Zadar, u 13h, a nastavlja prezentacijom “Haraka Baraka” Lane Askari. SEF festival potom, u 16h, ugošćuje i cijenjenog slovenskog etnologa Rajka Muršiča s predavanjem „Music, sounds and movements: anthropological engagement with popular music and modern soundscapes“, koje će poslužiti kao odličan uvod u radionicu „Soundwalk“ koja slijedi u 17h, a koja je otvorena za sve zainteresirane za rad sa zvukom i glazbom. Dnevni program drugog dana SEF festivala završava projekcijom aktivističkog filma „Mreža solidarnosti“ kojim se nastoji potaknuti rasprava o mogućnostima i potencijalu etnografskog filma u kreiranju i poticanju (pozitivnih) društvenih promjena. Film će predstaviti i sami autori, stoga pozivamo sve zainteresirane za bilo kakav oblik društvenog aktivizma da se pridruže i potaknu zanimljivu i produktivnu raspravu.

PLAKAT final MINI

Večernji program započinje u 21 sat, u Kapetanskom parku, gdje će biti prikazani filmovi  “Working is growing” (Norevška), “Eho tišine” (BIH), “Together as one” (Kamerun),„Forlon Tudung“ (Zapadni Bengal), „Lullaby“ (Republika Srbija), „Vivah samskara“ (Indija). Festival završava proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada, oko ponoć, u subotu 23. svibnja.

SEF festival organiziraju ekipa okupljena oko udruge etnologa i antropologa ANTROPOP te Klub studenata etnologije i antropologije iz Beograda, a uz financijsku i materijalnu potporu Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru, Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju, Success d.o.o., Turističke zajednice grada Zadra, Second Hand Shopa Zadar, Grada Zadra, Gradske knjižnice Zadar, Restorana Stomorice, Terra Travel agencije, Caffe bara Zodiac, pekare Kroštula, theHostela. Organizatori im se ovim putem srdačno zahvaljuju na potpori!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)