IV. Biennale hrvatske mlade fotografije (natječaj)

IV. Biennale hrvatske mlade fotografije (natječaj)

 

Biennale hrvatske mlade fotografije je projekt studenata Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, organiziran s ciljem afirmacije mladih hrvatskih fotografa, profesionalaca i amatera, te željom za promicanjem kvalitete nacionalne fotografske umjetnosti. Od samog začetka projekta 2011. godine, izloženo je preko tri stotine fotografija od stotinjak mladih autora od kojih su mnogi bilježili značajne uspjehe u daljnjem radu.

Ovim putem pozivamo sve mlade autore, od 18 do 30 godina, da odgovore na temu 4. javnog natječaja na temu: Refleksije, uživajući potpunu umjetničku slobodu u odabiru motiva i tehnika. U psihologiji i filozofiji refleksija je misaono, razumsko osvrtanje, razmišljanje i rasuđivanje, odnosno naknadno promišljanje zamijećenog osjetilnog sadržaja. Značajan je izvor znanja, spoznaje i razumijevanja svijeta oko sebe i sebe samoga. Da bismo te spoznaje i zaključke prikazali svijetu najčešće koristimo riječi, no nas ovdje kao medij komunikacije zanima fotografija koja je postala dio našeg prezentiranja svakodnevice, naše perceptivne kulture te naša navika. Ipak nije nešto samorazumljivo – ona je složen fenomen kojim se izražavamo i propitujemo svijet koji nas okružuje, prepričavamo nečije priče i iznosimo osobne doživljaje istog. Fotoaparat nam kao sredstvo izražavanja omogućuje da izdvajamo i obuhvaćamo ono što smatramo bitnim, a sama fotografija je finalni rezultat promišljanja.

Umjetnost je refleksija vremena i društva u kojem živimo. Teme koje najčešće propitkuje su refleksija kulture, politike, ekonomije, trendova, masovnih medija i raznih ideologija na društvo. Tema može podrazumijevati refleksiju istog tog društva na pojedinca, te se u konačnici odnositi na autorefleksiju. I sama fotografija, kao posrednik između onoga koji je ispred i onoga što je iza objektiva, uvijek je svojevrsna refleksija trenutka. U formalnom smislu refleksija se može odnositi i na estetske motive vezane uz odraze.

Natječaj traje od 1. lipnja 2018. do 1. rujna 2018. godine nakon čega će pet članova stručnog žirija izabrati najbolje radove. Ovogodišnji žiri čine fotografi, galeristi i profesori: Tjaša Kalkan, Ana Kovačić, Karla Lebhaft, Bojan Mrđenović i Sandra Vitaljić. Najboljih 60 fotografija će biti izloženo u izložbenom prostoru Kapetanove kule u centru Zadra od 5. listopada 2018. do 15. listopada 2018. Troje prvoplasiranih finalista natječaja očekuje nagrada i prilika za izlaganje na samostalnoj izložbi pobjednika 2019. godine, gdje će predstaviti javnosti nove cikluse fotografija.

 

Fotografije možete poslati na e- mail adresu: ­­­­­­natjecajbhmf2018@gmail.com

Više o temi natječaja i uvjetima prijave te sudjelovanja možete pronaći na našoj službenoj stranici i društvenim mrežama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)