HNK Zadar za tebe: Balon

HNK Zadar za tebe: Balon

U ponedjeljak, 9. travnja i 24. travnja u 20.00 sati se u Hrvatskom narodnome kazalištu u Zadru održava predstava Balon prema tekstu Mate Matišića u režiji Zorana Mužića.

Cijena ulaznice za studente, profesore i djelatnike Sveučilišta u Zadru iznosi 30,00 kuna. Molimi se da rezervirane ulaznice (email: blagajna@hnk-zadar.hr) preuzmu najkasnije do 7. travnja do 13.00 sati.

Mate Matišić svoj poliperspektivni dramski izričaj „Balon“ izrijekom imenuje kao  „…mali kazališni eksperiment, o smislu glume…dvije priče, u dva različita žanra…s istim glumcima… isti glumci igraju više uloga koje se brzo izmjenjuju zavisno o pripovjedačevoj perspektivi…“.

Time Matišić, zabavljajući nas, svojim spisateljskim talentom dovodi u pitanje samu svrhu kazališta, percepciju kazališnih žanrova kakve ih poznajemo i njihovu upitnu mogućnost djelovanja na suvremenog gledatelja.

Usprkos skepsi u moć kazališta ili upravo zbog nje same, Matišić uspijeva pokrenuti glumačku igru, a oskudnim scenskim rekvizitarijem stvara bogatu i intenzivnu predstavljačku lepezu. Drama, komedija karaktera, komedija zabune, melodrama, pučko kazalište – žanrovi su koji se izmjenjuju u predstavi, istovremeno stvarajući koherentni kazališni događaj koji na kraju predstave stavlja gledatelja u sućutnu poziciju, kako za glavnu junakinju, tako i za kazalište samo.  –  Zoran Mužić, redatelj

Ovdje preuzmi brošuru o izvedbi.

Tags: , , , , ,

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)