Zašto aktivirati se u rad Sveučilišta?

Zašto aktivirati se u rad Sveučilišta?

uspjeh

Česta, ali teška činjenica na našem Sveučilištu je da studenti nisu previše angažirani. Što se tiče rada van akademskih obveza, odaziv na njih zna biti vrlo malen (prisjetimo se brojnih odgoda izbora za Studentski zbor). Vjerojatno smo upoznati sa situacijom tipa “a tu ti samo dvije osobe rade, a oni ostali ništa”. No mora li to stvarno biti istina, tj. moramo li stvarno vjerovati i dopustiti si da se dovedemo u takvu situaciju? Ovakav mentalitet je nažalost glavni razlog zašto puno studenata se ne “aktivira”. Naravno, postoje mnogi faktori koji ovdje igraju ulogu: fakultetske obveze, loš odnos članova Zbora sa studentima (da, i to je moguće) ili jednostavno strah od toga što očekivati ako se prijaviš na natječaj. Zato hajdemo malo-pomalo razriješiti svaku od ovih.

Ukratko, prijave na natječaje Studentskog zbora se produžuju za tjedan dana zbog izrazito male zainteresiranosti, ali ako te interesira provesti par minuta na čitanje ovog članka, nastavi s čitanjem.

Akademske obveze

A da, faks. Tri, nekad četiri predavanja u jednom danu, seminari idući tjedan, kolokviji za par tjedana i eto nas već na ispitima. Što smo propustili? Pa, dosta toga. Kao netko tko je provodio većinu svog faksa učeći i izbjegavajući izlaske, ja prvi moram priznati da mi je žao sad kad sam saznao što sam sve mogao raditi – samim time i utjecati na studentsku zajednicu općenito – u međuvremenu. Strah je normalna stvar – to je jedna od osnovnih emocija koja postoji s dobrim razlogom. No kad strah je jedina emocija koja nas vodi kad se susrećemo s novim stvarima, nikud se ne krećemo. Dapače, ponekad imamo osjećaj da smo zaglavljeni u začaranom krugu koji se ostvaruje sam od sebe. No pitamo li se što trebamo učiniti da bi promijenili našu situaciju? Sigurno nećemo napredovati ako kažemo “ne” na svaku stvar. Ponekad je potrebno promisliti i pitati se što stječemo tim iskustvom. Svako iskustvo, dobro ili makar loše, uči nas nečemu. Ako su (često nerealna) očekivanja jedina stvar koja nas vodi kroz život, uspjeha ne da neće biti, nego ga mi sami sebi oduzimamo. Ja prvi, kao netko tko je postao članom Zbora praktički na molbu i koji nije imao veze s onim što treba raditi, sam zadovoljan svojom pozicijom kao član Studentskog zbora i postepeno sam shvatio koje su sve moje dužnosti (kojih ionako nema puno).

Što činiti?

Znam da dosta puta čujemo savjete koji uvijek vode na jednu stvar: dobra organizacija. No obično postoji barem mali dio istine u takvim stvarima. Dobro, možda rutinski život nije život koji nam treba, ali više nego moguće je ispuniti akademske obveze na vrijeme te sudjelovati volontiranjem ili radom van sveučilišta. Sve je to način razmišljanja na temelju kojeg baziramo naše odluke. Ako je naš način razmišljanja da možemo pomoći i želimo se angažirati, ništa nam nije teško, osobito ako je ekipa s kojom sudjelujemo odlična.

Loši odnosi s članovima Zbora

Svašta je moguće kod nas u Zboru, pa tako loši odnosi prema studentima znaju isto biti problem. Znam, pomalo je ironično da članovi Studentskog zbora – predstavnici studentske populacije općenito – ne odnose se prema studentima s poštovanjem. Kao u svakoj priči i svađi, postoje dvije strane. S jedne strane, može biti do samih članova. Uvijek postoje članovi koji su se pridružili Zboru jer nitko drugi nije, ili koji su ušli oportunistički i žele samo tu informaciju u životopisu. U svakom slučaju, sve ovisi o članu, a s problemima poput ovih čete se ponekad nažalost susretati. S druge strane, trebaju se poštivati pravila koje Studentski zbor provodi. Ako šalješ prijavu ili projekt van roka, uzmi u obzir da ti članovi nisu dužni odgovoriti, ili izlaziti ti u susret ako ne žele. Sve ovisi o njihovoj volji u takvim slučajevima. Tako da kad ovako razmislimo, doista se svodi na obje strane.

Što činiti?

Uzmi u obzir da su članovi Studentskog zbora isto studenti. Oni nisu sveznajuća bića koja znaju odgovor na svako tvoje pitanje, ali uvijek će biti tu ako imaš pitanja ili nedoumice i iz vlastitog iskustva će nastojati pomoći tebi ako negdje zapneš. Ako se radi o samom članu – bilo da se radi o neaktivnosti u odgovaranju ili njegovom stavu – slobodno se obrati članovima Predsjedništva. Samo zapamti da takve stavove nimalo ne promičemo te je vrlo moguće da se radi o izoliranom slučaju, zbog čega se ispričavamo.

Strah od očekivanja

“Što ako pogriješim?”, “Što ako ne budem dobar/ra za ovaj posao?”, “Što ako ovo, što ako ono…” To su sve pitanja koja nastaju kao rezultat straha od očekivanja. Normalno je imati zdrava očekivanja, no isto kao sam strah, one nam ne bi trebale biti dio našeg svakodnevnog razmišljanja. Sve dok nešto ne iskusiš, nikad ne znaš kako je. Isto vrijedi i za rad u Zboru. Sve se nauči, samo treba se imati volju i pažnju za svim tim. Ništa više. S pouzdanjem mogu reći da barem pola nas u trenutnom sastavu Zbora nije znalo što sve točno radimo kad smo tek postali članovi, no zato pokušavamo dati sve od sebe jer smo voljni za to i stalo nam je do studenata na našem malom Sveučilištu. Tako smo uspjeli angažirati sve veći broj članova kako bi u konačnici mogli što kvalitetnije brinuti se o studentima i studentskom životu.

Što činiti?

Pa, iskusi, pokušaj, pokaži da možeš! Kratko i jasno. Nemaš se čega bojati jer ipak smo svi studenti ovdje. Mi smo svi jedna zajednica koja surađuje, zato skokni do prijašnjeg članka i:

  • ako te zanima zalagati se za studentska prava i dobro si upoznat/a s njima, prijavi se za studentskog pravobranitelja
  • ako te zanima zaraditi džeparac i raditi u našem malom Studentskom klubu, prijavi za se domaćina Studentskog kluba “Božo Lerotić”
  • ako te zanima organizirati i dogovarati razna događanja, prijavi se za Odbor za kulturna i društvena događanja
  • ako te zanima sport i organiziranje sportskih događanja općenito, prijavi se za Odbor za sport i sportska događanja
  • ako te zanima kvaliteta studentskih usluga i prostora, prijavi se za Odbor za studentski standard
  • ako te zanima brinuti se o Studentskom klubu i njegovom radu, prijavi se za Odbor za upravljanjem Studentskim klubom “Božo Lerotić”

Ako imaš kakva pitanja ili te zanimaju detalji za rad u jednom od gore navedenog, slobodno nas kontaktiraj kako bismo ti pomogli oko prijave ili čega sličnog. I zapamti – samo hrabro i bez srama, jer ionako smo svi mi (izgubljeni) studenti!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)