Studentski etnografski film festival

slika1U Zadru se ovog proljeća (23. – 24. svibnja) po prvi put, a vjerujemo ne i posljednji, organizira SEF Festival – Studentski etnografski filmski festival. Ovo je prvi festival takvog tipa u Hrvatskoj. Naime, u Rovinju se već niz godina organizira ETNOFILm festival čiji program svake godine uključuje i studentsku sekciju, međutim, studentski se radovi redovito nađu u sjeni onih koje su izradili profesionalci. Upravo zato, skupina entuzijasta s Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru u suradnji s udrugom etnologa i antropologa ANTROPOP, odlučila je organizirati festival namijenjen isključivo studentima (etnologije i/ili antropologije), kako bi im pružili prostor za kreativno, ali i znanstveno izražavanje, te umrežavanje s drugim vizualnim etnolozima i antropolozima.

Cilj SEF festivala jest upoznavanje studenata, ali i zainteresirane javnosti, s posebnim oblikom izvođenja i prezentiranja etnografskog istraživanja, koje se provodi putem vizualnog medija, odnosno (etnografskog) filma. Etnografski film na najpristupačniji način predočava ono čime se etnolozi i antropolozi svakodnevno bave, a što često biva zanemareno i etiketirano kao „nebitno“ ili „neproduktivno“ u kapitalističkom kontekstu privređivanja. Međutim, etnolozi i antropolozi oni su koji bilježe vidljivo i nevidljivo, oni su čuvari sjećanja, povijesti, tradicije. Oni su glas zanemarenih i marginaliziranih, kulturni prevoditelji i posrednici.

Teme kojima se etnolozi i antropolozi bave pokrivaju zaista svako područje čovjekova života, stoga vjerujemo da će program festivala biti raznolik, inspirativan i prije svega bogat. Tome svakako doprinose i predavanja stručnjaka koji su potvrdili svoje sudjelovanje, a među kojima se nalaze i najjača imena hrvatske vizualne antropologije, kao što su Aida Brenko čije smo etnografske serijale mogli pratiti i na Hrvatskoj Radio Televiziji, Tanja Bukovčan koja je prva počela predavati vizualnu antropologiju na Sveučilištu u Zagrebu, potom Etami Borjan koja će predstaviti svoju novoizašlu knjigu „Drugi na filmu: Etnografski film i autohtono filmsko stvaralaštvo“ i drugi.

slika2S obzirom da je festival međunarodnog karaktera, pridonijet će i razmjeni iskustava, kao i umrežavanju studenata i širenju ideja i znanja. Sve navedeno moguće je i tijekom radionica filmskog jezika i filmske montaže, koja će se kontinuirano odvijati tijekom čitavog svibnja. Cilj radionice jest obučiti zainteresirane studente kako, uz malo sredstava i s raspoloživom opremom (koja ne mora uključivati čak ni kameru) napraviti kvalitetan filmski i etnografski uradak. Polaznici će učiti o osnovama kadriranja, snimanja, montaže, ali i specifičnostima etnografskog filma. Filmovi producirani na radionici bit će prikazani posljednjeg dana festivala, van konkurencije.

Osim projekcije filmova (nakon kojih je predviđena kratka diskusija sa svakim autorom), potom predavanja stručnjaka i radionice, organizatori su osigurali dio i za studentska izlaganja radova iz područja vizualne antropologije, želeći potaknuti diskusiju o načinima (re)prezentacije, o problemima koji neizostavno prate produkciju ovakvog tipa filma, ali i o tome što to etnografski film uopće jest i kako se razlikuje od dokumentarnog filma.

Konačno, festival u kratko, ali sadržajno vrijeme održavanja, nudi mogućnost sudjelovanja u još jednom tipu radionica, imena „Rasaboxes“, koja je nastala po uzoru na dramsku vježbu koju je osmislio Richard Schechner, jednog od najznačajnijih teoretičara rituala, a koju će voditi studentica etnologije i kulturne antropologije, Kristina Mađor.

Festival će završiti proglašenjem pobjedničkog filma po izboru publike i stručnog žirija te dodjelom nagrada i diploma, uz neformalnu zakusku i zabavu. Organizaciju samog festivala podupiru (financijski i na druge načine) Studentski zbor Sveučilišta u Zadru, Odjel za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru, Institut za etnologiju i folkloristiku te Hrvatsko etnološko društvo.

SEF festival svakako je vrijedan doprinos kulturnom životu grada Zadra, koji će svojim bogatim programom koji uključuje projekcije filmova, izlaganja stručnjaka, čak dvije zanimljive radionice, jednu tribinu te studentska izlaganja, pridonijeti usavršavanju znanja budućih etnologa i antropologa, ali i promociji same struke, kao i kreativnog kulturnog stvaralaštva. Možda će potaknuti i druge zainteresirane građane na slični angažman koji će rezultirati bilježenjem kulturnih pojava i ukupnog kulturnog života neke zajednice.

slika3Završimo riječima samih organizatora: „Neizbrušeni um i čista kreativnost u spoju sa neopterećenošću obvezama prema financijerima vrlo često dovode do upečatljivih, intrigantnih, revolucionarnih, estetski zanimljivih i emocijama nabijenih filmova koji propituju društvene odnose, ljudsku psihu, moralne dvojbe i cijeli niz tema koje zaokupljaju čovjekov um od davnina pa sve do danas. Vjerujemo da će posjetitelji SEF festivala imati priliku vidjeti upravo takve filmove koji će ih potaknuti na razmišljanje i koji ih nikako neće ostaviti ravnodušnima.“

SEF Festival možete pratiti na službenoj web stranici (www.antropop.wix.com/seffestival) ili na manje službenoj Facebook stranici (www.facebook.com/seffestival).

Autorica teksta: Dijana Šabić

Izvorni članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)